1. Как мога да поръчам?

Можете да поръчате като изберете желания продукт, натиснете върху бутона "КУПИ" и следвате стъпките. По-подробна информация за начина на поръчка можете да намерите тук.
 

2. Къде са документите ?

Към всяка поръчка получавате законна фактура с включено ДДС и гаранционна карта. И двата документа са в електронен вариант и могат да бъдат свалени от Вашия профил. За да влезнете във Вашия профил натиснете тук. Забележка: когато правите вашата поръчка използвайте валиден имейл.
 

3. Касова бележка ?

Куриерът който Ви доставя стоката е длъжен да Ви издаде касова бележка за наложен платеж с пощенски паричен превод. Пазете тази бележка и я прикрепете към фактурата. Фактурата е в електронен вариант и може да бъде свалена от Вашия профил. За да влезнете във Вашия профил натиснете тук.
 

4. Мога ли да върна продукта?

Да, можете да върнете продукта до 14 дни от продажбата, като условията за връщане са описани в детайли тук. Не обновявайте софтуера на устройството. Не могат да се връщат продукти по индивидуална поръчка.
 

5. Продуктите имат ли гаранцията?

Да, всички продукти имат гаранция, можете да принтирате гаранционна карта от Вашия профил. За да влезнете във Вашия профил натиснете тук. Забележка: когато правите вашата поръчка използвайте валиден имейл.
 

6. Възможно ли е да видя устройството във вашия офис?

Според нас държането на продукти на склад води до по-висока цена. Нашата цел са клиенти, които искат да купят по Интернет. За да постигнем по-добра цена за тези клиенти ние не поддържаме шоурум и не извършваме продажби в офиса. Когато клиент направи поръчка изпращаме куриер, който взима продукта от склад и го доставя на адреса на клиента. Имайте предвид, че ако стойността на Вашата поръчката е над 200 лева, доставката е безплатна.


7. Мога ли да ползвам Widows 10 Home във фирмения офис?

Да можете. Напълно законно и разрешено е версията HOME да се ползва от фирми. В версията HOME обаче липсват някои допълнителните екстри подходящи за големи корпорации например Domain Controller и други. Трябва да прецените дали допълнителните екстри, които предлага PRO версията са необходими за Вас.


8. Възможно ли е да купя само операционна система Windows?

Операционна система Windows,  която предлагаме е по програмата MAR. Този тип лиценз е ОЕМ, което означава, че се предлага заедно с хардуера и е неизменна част от него, не може да се продава самостоятелно и не може да се прехвърля на друг хардуер.


9. Как ще получа продукта?

За България доставяме поръчаните продукти с куриер до Вашия адрес или до офис на куриерската фирма. Използваме куриерските услуги на СПИДИ. Доставките се извършват от 9:00 до 18:00 в работен ден.

FB

   
К
О
Д

З
А

О
Т
С
Т
Ъ
П
К
А