Как се активира лицензиран Windows 10
 


След като закупите реновиран компютър с лицензиран Microsoft® Windows, е необходимо да активирате операционната система, за да се възползвате от пълната ѝ функционалност. Стандартно компютрите пристигат при Вас без да са активирани. Активирането е задължение на клиента. За да активирате лицензиран Microsoft® Windows 10 е необходимо компютърът да е свързан с Интернет и да имате код за активиране. Убедете се, че имате работеща Интернет връзка. Стикер с кода за активиране ще откриете залепен на компютъра като обикновено се намира някъде в задната или долната част на корпуса. Стикерът Microsoft® Windows 10 изглежда така:

Възможно е компютърът, който сте получили да има и други стикери от по-стара версия на операционната система (например Windows 7). Старите стикери трябва да се пазят, но не трябва да се ползват за активиране. За активиране се ползва само продуктовия ключ от стикера за Microsoft® Windows 10.


Продуктовият ключ (код за активиране) представлява 5 групи по 5 символа и включва латински букви и цифри (пример: AAAAA-BBBBB-44444-DDDDD-FFFFF). Важно е да се акцентира, че буквите се въвеждат на латиница, тоест ако сте избрали клавиатура на български няма възможност да въведете букви. Задължително превключете клавиатурата на английски.


Когато въвеждате кода, тиретата се добавят автоматично. Кодът може да се въведе при първоначално стартиране на компютъра или на по-късен етап след няколко дни от Control Panel > System.


За да въведете кода е необходимо да изтриете сребристото покритие, което скрива част от символите (като на лотарийните билети). Това покритие се изтрива с нокът или с монета. За изтриване не бива да се използват остри предмети, защото ще повредят стикера (ако повредите стикера и символите не се виждат губите лиценза). След като сребристото покритие се изтрие се откриват символите и на мястото, където е било покритието остава тънко прозрачно фолио. Прозрачното фолио не се маха и е доказателство, че е функцията за скриване е била налична.


Възможно е също при първоначално включване да изберете опцията "Активирай по-късно", тоест да пропуснете стъпката с активирането и да го направите на по-късен етап. Тази опция е полезна, ако нямате Интернет и искате да стартирате компютъра, за да го тествате например. Добре е да се има предвид, че операционната система представяла софтуерен продукт и съгласно ЗЗП, когато откриете продуктовия ключ губите право да върнете продукта. Акцентът тук е, че ако не сте сигурни и мислите да се възползвате от опцията за връщане до 14 дни, не изтривайте сребристото покритие и не активирайте операционната система.


Забележка: Въпреки че активирането на лицензирана операционна система е сравнително лесно имаме случаи, в които клиентите се объркват и срещат различни проблеми. Възможно е в този случай да изпратите продукта към нас и ние да Ви помогнем като го активираме. В този случай обаче ще е необходимо да се заплатят транспортни разходи до нашия офис и обратно към Вас. За активирането не се дължи нищо. След активиране губите правото за връщане на продукта до 14 дни. Услугата се предлага само за закупени от нас продукти с предварително инсталирана операционна система.


 

FB

   
К
О
Д

З
А

О
Т
С
Т
Ъ
П
К
А