Получавате повече за парите сиСпоред нас, когато купувате компютър, Вие купувате машина, която да прави изчисления за Вас. Независимо дали компютърът е нов или стар, той има централен процесор и извършва изчисленията с различна скорост. Интересно сравнение е, че цената на новите процесори е в пъти по-висока, а разликата в изчисленията е значително по-малка.

Например: според сайта userbenchmark.com новия i5 9400f е само 39% по-бърз от стария i5 2500. Разбира се това сравнение може да има отклонения и да не е напълно точно, но в сайта в userbenchmark.com са направени повече от 100 милиона теста, което е предпоставка за обективност на данните. Вижте сравнението на следната снимка:
От снимката е видно, че по-новият i5 9400f печели с 39% срещу по-стария i5 2500.
i5 2500 е модел от 2011 година с цена втора употреба около 60 лева
i5 9400f е модел от 2019 година с цена нов около 320 лева
(и двете цени са към днешна дата януари 2020 година и са само за процесора, не за цял компютър)

Резултатите показват, че новият модел е 5 и повече пъти по-скъп, но само 39 процента по-производителен. Поради тази причина смятаме, че при покупка на употребяван компютър, получавате в пъти повече за парите си. За допълнително сравнение можете да направите следния елементарен тест на Вашия компютър: сваляте/стартирате безплатния архиватор WinRar, отивате на Tools и след това на Benchmark, както е показано в клипа по-долу.
 

 

В клипа, тестваният от нас процесор е i5 2500 и той постига около 5220 точки в WinRar. А колко точки постига Вашият компютър? Целта е Вие да направите теста на Вашия компютър и да видите, че старият процесор може да се доближава и дори да надмине Вашия процесор, а цената на този стар процесор е доста ниска.

 
 Снимка с резултата на Intel i5 2500 в WinRar (при току що стартиран компютър)


Както писахме по-горе, към януари 2020, процесорът i5 2500 може да се намери на цена около 60 лева и от тестовете е видно, че за тази цена получавате доста добра производителност. Това е основното, което имаме предвид при израза "получавате повече", тоест получавате изчислителна мощ за много по-малко пари. Нашето предимство е, че това повече можем да го измерим, тоест създали сме уникална система за оценяване, която изчислява бързината на всеки компютър и я съпоставя към неговата цена и така се получава оценката за ефективност (колко е изгоден). Всеки компютър на нашия сайт има оценка за ефективност от 1 до 10 и колкото по-висока е тази оценка толкова повече изчислителна мощ получавате за парите си.

Друг важен акцент, е свързaн с операционната система, тоест ако Вие ще използвате компютъра за работа най-вероятно ще Ви трябва лиценз за Windows като цената при обновен компютър е много по-ниска. Например Windows 10 Home най-вероятно ще Ви струва около 40-50 лева допълнително, докато при нов компютър същият Windows ще бъде около 120-150 лева. Това още един път потвърждава израза "получавате повече", тоест един път получавате повече изчислителна мощ и втори път получавате по-евтина операционна система.

Отваряме една скоба за дисковите устройства, тъй като технологията SSD има голямо предимство пред по-старата HDD, тоест има увеличение в пъти и си заслужава парите вложени в ново SSD. Написали сме отделна статия, която можете да прочетете тук: SSD vs HDD. Акцентът тук е, че добавянето на SSD ще направи Вашия компютър да зарежда значително по-бързо и ние горещо препоръчваме да добавите SSD.

Едно притеснение на клиентите е, че след като е втора употреба, то компютърът ще се развали. Тук бихме отбелязали, че процесорът почти не се амортизира от изчисления, тъй като той е създаден именно за това. Процесорът може да се повреди по-скоро от прегряване или при някакви ръчни манипулации, но при марковите машини, които предлагаме охлаждането е добре преценено и няма опасност от прегряване. Освен това всички компютри, които предлагаме пристигат при Вас с гаранция от типа Collect and Return, която ако пожелаете може да бъде до 30 месеца.

В заключение: за да помогнем на нашите клиенти да намерят бързи и ефективни компютри, сме създали категорията НАЙ-ЕФЕКТИВНИ, която можете да видите тук:
https://com6.com/nai-efektivni

В тази категория ще намерите всички машини, които имат едновременно висока оценка за бързина и ефективност, тоест и двете оценки са над средното ниво. Ако Ви трябва компютър или лаптоп, но не знаете какво да закупите, обърнете внимание на тази категория, в нея са подбрани само бързи и ефективни продукти, които са добър избор за покупка.

Приятно пазаруване в COM6!


 

Запишете се за нашия електронен бюлетин за да получавате специални оферти.

    ЗАПИС    
Грешен имейл! Готово: е записан успешно!