Какво представлява лицензът ОЕМ?Софтуерът, предлаган от нас по програмата MAR, е ОЕМ (Original Equipment Manufacturer). Този тип лиценз се предлага заедно с хардуера и е неизменна част от него, не може да се продава самостоятелно и не може да се прехвърля на друг хардуер, различен от този, на който е инсталиран първоначално.

 

 

ОЕМ лицензът се предлага от фирми, производители на хардуер (Dell, HP, Lenovo и т.н.), асемблатори на компютърна техника и фирми, предлагащи обновена техника, които имат сключен договор с Microsoft по някоя от програмите за лицензиране на обновена техника – (Microsoft Authorized Refurbisher – MAR, или Microsoft Registered Refurbisher – RRP).

 

 

Един от главните реквизити, удостоверяващи ОЕМ лиценза, е стикерът за самия софтуерен продукт. Основно ОЕМ стикерите се делят на два вида – брандирани – на които е изписана марката на производителя, и небрандирани –  при които няма отличителен белег, удостоверяващ производителя или асемблатора.

 

Небрандирани DSP ОЕМ стикери

Брандирани ОЕМ стикери

Доставят се от Microsoft Authorized Distributors

Доставят се чрез договори с Microsoft

 

За нови компютри 

 

 

За обновени компютри

 

За нови компютри

 

За обновени компютри

 

 

Асемблатори на компютри

 

 

RRP

 

Големи производители на хардуер (Dell, HP, Lenovo и т.н.)

 

 

Големи асемблатори на компютри

 

 

MAR

 

Брандираните стикери се предлагат от големи производители и асемблатори на компютри, както и от фирми, занимаващи се с обновяване на компютърна техника по договор за MAR. На тези стикери под вида на софтуерния продукт е изписано име, абревиатура, отличителен знак или търговска марка на производителя или асемблатора. Небрандираните нямат такъв отличителен белег и са предназначени главно за асемблирани компютри без изразена марка и са насочени за малки търговци. Небрандираните стикери се доставят от локалния за съответната държава Microsoft OEM дистрибутор. Брандираните стикери се доставят директно чрез договори с Microsoft.

 

ОЕМ лицензът е неизменна част от хардуера, на който е предварително инсталиран. Този тип лиценз не може да се прехвърля на друг хардуер при никакви условия, дори когато компютърът, лаптопът или сървърът е вече извън употреба, дефектирал или не се използва по някаква причина. ОЕМ е обвързан само към хардуера, с който е закупен и на който е предварително инсталиран. По принцип потребителят има право да подменя или надстройва всички хардуерни компоненти на компютъра, лаптопа или сървъра, без да губи правото за ползване на лиценза, с изключение на дънната платка. Ако дънната платка е подменена по причини, различни от дефект, то се счита, че е създаден нов компютър и се изисква нов лиценз за операционната система.  Дънната платка е най-важният компонент на лицензирания компютър, лаптоп или сървър. При евентуалната й подмяна или ъпгрейд се изисква нов лиценз на операционната система (освен ако замяната не е заради дефект). Ако дънната платка се подменя заради дефект, не се изисква нов лиценз за операционна система, ако съответната се подмени с дънна платка от същата марка и модел или еквивалентен заместител на производителя в рамките на гаранционен и извънгаранционен ремонт (според гаранционната политика на производителя или асемблатора).

 

ОЕМ лицензът може да се прехвърля многократно на трети лица, стига да е в комплект с хардуера, с който е закупен, и заедно с всички необходими реквизити, удостоверяващи автентичността на софтуера – медии за преинсталация (DVD/CD носители или резервно копие на твърдия диск), СОА стикер на операционната система, документ, удостоверяващ придобиването (фактура, касова бележка и т.н).

За ОЕМ лиценза на операционната система Windows 10 не се предлага DVD/CD медия, от официалния сайт на Microsoft може безплатно да бъде изтеглен ISO имидж с операционната система.

Повече информация можете да намерите тук (достъпна само на английски език).

 

ВАЖНО: Ако гореизложеното противоречи по някакъв начин или има някаква разлика с Общите условия на софтуера, който ползвате (End user license agreement – EULA), то трябва да се съобразите с Вашия продукт и неговите условия за ползване.

Надяваме се информацията да е полезна за Вас. За продукти и цени моля вижте линковете по-долу.
Всички лаптопи с операционна система можете да видите тук.
Всички компютри с операционна система можете да видите тук.

Приятно пазаруване в COM6!
 
Запишете се за нашия електронен бюлетин за да получавате специални оферти.

    ЗАПИС    
Грешен имейл! Готово: е записан успешно!