Система за оценяванеСистемата за оценяване е наша авторска разработка, като всеки един детайл от нея е измислен от нас и тестван във времето. Няма да разкриваме всичко в детайли, тъй като представлява фирмена тайна. Бихме споделили обаче, че доста време тествахме и сравнявахме готовите вече оценени продукти, след което донастройвахме системата за да може оценяването да е възможно най-релевантно. В общи линии оценяването има 3 скали с по 10 звезди и работи както следва:


1. Бързина
Всеки един компютър получава оценка за бързина, тази бързина представлява сбор от бързината на различните компоненти на машината. В оценката се използват: скорост на процесора, кеш памет на процесора, серия на процесора, тип на оперативната памет, размер на оперативната памет, тип на твърдия диск (при наличие на SSD оценката е по-висока) и други детайли с по-малка тежест. Всички тези компоненти формират общата оценка за скорост на машината. След това сайтът събира всички оценки на всички компютри, дели на броя на компютрите и намира средната оценка за целия сайт. След това всеки компютър, който има оценка равна на средната получава 5 звезди, тези, които имат по-висока оценка от средната получават 6, 7 или повече звезди, а тези с по-малка от средната съответно получават 4, 3 и тн. Това изчисление се прави всеки ден и ако се появят много на брой бързи компютри ще вдигнат нивото на средната оценка, по този начин компютри, които вчера са били с 5 звезди днес ще бъдат с 4. Така системата се обучава сама и винаги оценките са актуални и само най-бързите компютри ще получават високи оценки, като това се актуализира всеки ден. По същият начин оценяването работи и за лаптопи (целият цикъл се повтаря отново, но за лаптопи), като при тях нивото е по-ниско и средната оценка въз основа, на която се дават 5 звезди е по-ниска, тоест при лаптоп с 5 звезди и компютър с 5 звезди компютъра ще е по-бърз. Добре това да се има предвид, ако сравнявате компютър и лаптоп.


2. Ефективност (колко е изгоден)
След като вече имаме оценка за бързина на всеки компютър и лаптоп, въпросната оценка се съпоставя към цената на машината и се получава оценка за ефективност, тоест тази оценка показва каква бързина получавате за парите си. След това по същия начин, като при скоростта, се събират всички оценки за ефективност, дели се на броя на машините и се получава средната оценка за ефективност. На компютри със средна оценка за ефективност се дават 5 звезди, на тези с по-висока се дават оценки 6, 7 и тн., на тези с по-ниска - 4, 3 и тн. Това изчисляване също се прави всеки ден и съответно, ако се появят много на брой бързи и евтини машини ще вдигнат нивото и оценката на машина, която вчера е имал 5 звезди, днес вече може да е с 4. Така системата се обучава сама и винаги оценките са актуални и най-ефективните компютри и лаптопи ще получават най-високите оценки, като това се актуализира всеки ден.


3. Външен вид
Третата оценка е свързана с външния вид на продуктите, като тук няма изчисления. Важно е да се отбележи, че независимо от външния вид всички продукти функционират и работят изправно, например това, че един продукт е оценен като В клас означава, че има външни забележки (и за това цената му е по-ниска), но от гледна точка на работа той работи без проблем. Оценяването на външен вид е следното:
Нов: 10 звезди
А клас: 8 звезди
А- клас: 5 звезди
В клас: 3 звезди
С клас: 1 звезда
А клас е най-доброто състояние за реновиран продукт, А минус клас има повече забележки, В клас има още повече забележки и С клас е по-скоро подходящ за резервни части. Това е най-общото определение, тоест всички класове се различават по външното си състояние, като всички те са тествани и работят без проблеми. Ако желаете реновиран продукт, който външно да изглежда добре препоръчваме да изберете А клас.

 

Надяваме се системата за оценяване да е полезна за Вас и да Ви помогне да закупите най-подходящия продукт.
Най-ефективните компютри и лаптопи, които продаваме можете да видите тук.
Приятно пазаруване в COM6!
 

 

Запишете се за нашия електронен бюлетин за да получавате специални оферти.

    ЗАПИС    
Грешен имейл! Готово: е записан успешно!