Защо препоръчваме SSDSSD съкратено от Solid State Drive е устройство, което се монтира в компютъра и изпълнява функцията на твърдия диск (HDD), но за разлика от него няма движещи се елементи. За да е по-разбираемо ще сравним твърдия диск (HDD) с грамофонна плоча. Плочата се върти, а върху нея има четец, който се движи, по този начин се четат или записват данни върху този диск. Технологията при SSD ще сравним с една флаш памет. При нея няма механични движещи се елементи, а има само чипове, от които се чете и върху, които се записва информацията. Поради тази причина SSD работи в пъти по-бързо от HDD. Вижте как изглежда един HDD от вътре в клипа по-долу, в него ние разглобихме и дори умишлено повредихме един твърд диск (HDD):
 


За клиентите, които не са наясно SSD и HDD са устройствата, на които са записани Вашите файлове - снимки, клипове, програми, операционна система и др. Когато натиснете върху иконата на някоя програма, например върху браузъра за Интернет - Firefox, това което се случва е компютърът започва да зарежда тази програма, като чете информация от Вашият HDD и след няколко секунди най-вероятно програмата ще се отвори. Тук от голямо значение е скоростта на зареждане, тоест със SSD това зареждане ще бъде много по-бързо. Дадохме Firefox само за пример, бързината се усеща при всяко действие: зареждане на програма, зареждане на клип, включване и първоначално зареждане на компютъра и др. За сравнение скоростта на четене, която постигат масовите HDD е в границите 50-150 MB/s, а масовите SSD в границите 500-550 MB/s, тоест в зависимост от модела може да се постигне забързване повече от 10 пъти. Можете да видите следния клип, който ние сме направили, в който на един и същ компютър първо слагаме HDD, а след това SSD и правим тестове:

 

 

На клипа по-горе операционната система започва да се зарежда около 14-та секунда. В единия случай с HDD само зареждането отнема 17 секунди, а в другия 7 секунди, тоест повече от 2 пъти по-бързо (премахваме тези първи 14 секунди, защото това е времето, в което компютърът не зарежда, а прави проверка на компонентите си).

При тестовете за скорост при вече зареден Windows, резултатите са още по-добри в полза на SSD. От снимките по-долу се вижда забързване при големи файлове повече от 3 пъти, а при по-малките файлове (долните редове в таблицата) e много по-голямо. Вляво HDD, вдясно SSD.
 
 
 


Когато се монтира SSD на стар компютър, следва да се има предвид, че за да се възползвате от пълния капацитет на SSD ще е необходимо компютърът да поддържа SATA III. Това е интерфейсът, който дава информация с каква максимална скорост могат да се четат/записват данните от HDD/SSD. Например:
SATA I до 150 MB/s
SATA II до 300 MB/s
SATA III до 600 MB/s
От тези скорости е видно, че максималният потенциал на SSD, което работи при 550 MB/s може да се достигне само при SATA III. Все пак забързване ще се усети и при SATA I, но най-оправдано е да се монтира на машина със SATA III. Обикновено в спецификациите на всеки компютър е отбелязано кой SATA стандарт поддържа. Една по-скоро статистическа информация, която не претендира да е изцяло точна е, че дънни платки, които поддържат процесорите на Intel от 3-то поколение и по-нови почти винаги имат SATA III, а тези с Intel 2-ро поколение в някои случаи имат, в други не. Второ поколение процесори от серията "i" са тези, чийто модел започва с 2, например i5 2500 (произвеждат се след 2011 година) е второ поколение. Трето поколение са тези, чийто модел започва с 3, например i5 3500 е трето поколение. Съответно има много разновидности с различни цифри, но важна е първата цифра, когато тя е 3 или по-голяма най-вероятно стандартът е SATA III.


Друго предимство на SSD е ниската консумация на енергия. Отново поради липсата на движещи се части, консумацията на енергия е по-ниска и това е особено подходящо за лаптопи и други мобилни устройства, защото така се увеличава времето за работа на батерия.


Друго предимство е това, че SSD е устойчиво на вибрации. Имаме предвид, че при HDD, главата, която се мести и чете информацията от диска е възможно при удар (например изпускане на лаптопа на земята) да нанесе щети върху този диск, като надраска повърхността му (като първия клип най-горе) и по този начин да се получат лоши сектори или загуба на информация. За някои динамични професии, издръжливостта на вибрации може да е изключително важна.


От гледна точка на цена, преди 5 години SSD бяха няколко пъти по-скъпи. Поради тази причина голяма част от техниката, която продаваме няма SSD. В момента обаче, цените на SSD са много по-ниски и да закупите компютър или лаптоп без да добавите SSD е крайно нерационално.


В заключение препоръчваме SSD, защото са в пъти по-бързи, по-икономични, по-надеждни и сега доста по-евтини от колкото преди години. Това са силни предимства и поради тази причина предлагаме и препоръчваме SSD към всички компютри и лаптопи на нашия сайт. Също нашият опит показва, че клиентите не усещат голяма разлика между по-бърз и по-бавен процесор, но по-бързото зареждане на компютъра го забелязват и остават много по-доволни, ако компютърът зарежда по-бързо.

На следния адрес можете да видите ефективни компютри и лаптопи, които са добър избор за покупка и на които може да се добави SSD:
https://com6.com/nai-efektivni

 


 

Запишете се за нашия електронен бюлетин за да получавате специални оферти.

    ЗАПИС    
Грешен имейл! Готово: е записан успешно!